Centennial Olympic Park Event Building

A pavilion-like structure designed to serve as a venue for smaller gatherings, the Event Center provides a sweeping view of the central area of the Park and downtown Atlanta skyline. The intent of the design is to place the Event Center into the park setting in a respectful way by using a light touch, creating a transparent structure consisting of natural materials. It is composed as a zinc-clad frame resting on a stone base. The planes of the zinc frame are lined beneath with cypress planks, and the volume is enclosed with aluminum framed glass. The zinc is a dark warm gray that mimics the trunks of the park trees and helps the building recede among the trees.

The upper floor contains the multi functional event room, a space designed to accommodate 200 people in a banquet setting, elongated in a north-south direction to allow for maximum views of the Park. The Park frequently hosts large festival concerts on the lawn, therefore one of the uses planned for this building is that of a VIP viewing area. The event room opens to the south onto a patio that extends the event space to the exterior. This floor also includes a lobby/pre-function area and support spaces such as restrooms and a serving kitchen. A series of terraces, stairs, and ramps leads from the upper floor level to the lawn level and provides more opportunities for seating and viewing. The lower level is reserved for back-of-house spaces, park maintenance facilities, and public restrooms for park users.

BACK TO PROJECTS

 

CLIENT

The Georgia World Congress Center Authority

LOCATION

Atlanta, Georgia

PROJECT DATA

15,800 sqft

DESIGN SERVICES

Landscape Architecture and Architecture
BACK TO PROJECTS